In het nieuws
Gemaksvoeding tegen voedselverspilling
Wereldwijd wordt er een derde van al het voedsel voor mensen in de prullenbak gegooid. Consumenten zijn hierin de grootste boosdoeners. Marit Luiting-Drijfhout, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht het consumentengedrag bij aankoop van voedsel....
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Too Good To Go komt met magazine over voedselverspilling: Eetlust
Too Good To Go lanceert een magazine in het teken van voedselverspilling tegengaan, genaamd Eetlust. Jaarlijks wordt er door Nederlanders nog steeds zo’n 34 kilo per persoon aan eetbaar voedsel weggegooid. Hier wil Too Good To Go verandering in brengen, voornamelijk...
12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween
Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd...
Goudeerlijk Vers Ingevroren brood pakt voedselverspilling aan
Eind 2019 introduceerde MVO Nederland een project samen met supermarktondernemer George Verberne van Jumbo en ondernemer-bakker Johan Pater onder de naam ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ om verspilling van brood te verminderen. Dit brood is na het bakken meteen...
Voedselverspilling tegengaan met kerstpakketten
Rond de feestdagen zijn er veel bedrijven die hun medewerkers in het zonnetje zetten door middel van een kerstpakket. Zeker dit jaar is dit voor sommige bedrijven extra belangrijk, maar door de COVID-19 crisis ook een stukje anders. Het nieuwe initiatief...
De rol die blockchain kan spelen in het verminderen van voedselverspilling
Wereldwijd wordt 1/3e van al het voedsel verspild. Aan de andere kant lijden volgens de World Health Organization (WHO) 690 miljoen mensen honger. Volgens de laatste schattingen zouden er door Corona tot wel 132 miljoen bij kunnen komen dit jaar. Aan de ene kant...
Duitse bioteler ontwikkelt duurzame verpakkingsoplossing
Fabrikant van verpakkingen en papier, Mondi, heeft samen met de Beierse bioteler BIOhof Kirchweidach een duurzame verpakkingsoplossing ontwikkelt. De plastic verpakking van 500 gram tomaten van Penny-supermarkten wordt vervangen door een kartonnen verpakking. ...
Nieuwe SavrPak sticker verhoogd houdbaarheid
De nieuwe SavrPak sticker voorkomt vochtvorming in de verpakkingen van voedsel en afhaalmaaltijden. Door deze vochtvorming aan te pakken zullen de producten minder snel bederven, waarmee voedselverspilling wordt voorkomen. De start van dit project was tijdens de...
Gezonde snack gemaakt van misvormde bloemkool
Lelijke, misvormde groenten worden omgetoverd tot nieuwe gezonde chips. Zeven jaar geleden werden deze buitenbeentjes afgeschreven vanwege hun uiterlijk. Steeds meer boeren en retailers doen hun best om hier verandering in te brengen om zo minder voedsel te...
De Earthshot Prize: No waste vormt een belangrijk onderdeel van de meest ambitieuze milieudoelstellingen in de geschiedenis
Op donderdag 8 september 2020 lanceerde de Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge de Earthshot Prize. Deze nieuwe wereldwijde beloningsregeling, geïnspireerd door de Moonshot van president John F. Kennedy, probeert een aantal van de wereld's grootste...
13-14 oktober | Foodvalley Summit
Op 13 en 14 oktober vindt dit jaar online de Foodvalley summit plaats. Het centrale thema van het evenement is ‘Shaping the future food systems together’, het samen vormen van de voedselsystemen van de toekomst. Het wordt een interactief, live-broadcast evenement,...
40 miljoen investeren in de circulaire economie
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft besloten een flink bedrag te investeren in het opschalen en versnellen van de circulaire economie in Nederland. Voor dit doel wordt er voor de periode 2021 tot en met 2024 maar liefst 40 miljoen euro vrijgemaakt. Onder...
DekaMarkt start met verkoop brood van één dag oud
Vanaf 14 september 2020 worden er bij twee filialen van DekaMarkt brood van één dag oud verkocht. Wanneer deze pilot succesvol verloopt wil DekaMarkt dit uitrollen naar alle vestigingen. In deze pilot van de zogeheten Brood Box, worden verschillende...
Lidl verkoopt producten die THT bereiken tegen bodemprijzen. Maar ze zijn niet de eerste…
Lidl heeft recentelijk bekendgemaakt producten zoals kaas, brood en melk die de uiterste verkoopdatum hebben bereikt, te gaan verkopen voor €0,25, dat meldt Samen tegen voedselverspilling. Consumenten kunnen de afgeprijsde artikelen herkennen aan de ‘Verspil mij...
07 oktober | Changemakers in Retail
Op 07 oktober vindt het event Changemakers in Retail plaats. Het draait hier allemaal om het bezig houden met belangrijke dingen zoals klimaatverandering, terwijl je voor je eigen bedrijf ook winst maakt. De wereld om ons heen is een belangrijk thema tijdens dit...
SUNT pakt bananenverspilling in Nederlandse havens aan
Eten volgens het “nieuwe normaal” betekent gelukkig niet dat we nooit meer buiten de deur kunnen eten. Wat het wel betekent is dat voedsel verspillen niet langer normaal is. De wereld is klaar voor een nieuwe aanpak. Want volgens start-up SUNT is die verspilling...
China lanceert campagne tegen voedselverspilling
China heeft een nieuwe campagne tegen voedselverspilling opgezet. Dit is gebeurd nadat de Chinese president Xi Jinping hierop aandrong. Hij noemde de aantallen voedsel die verspild werden schokkend en verontrustend. Ook de COVID-19 crisis en zware overstromingen...
Voedselverspilling Nederlanders niet gedaald in 2018
De voedselverspilling per hoofd van de bevolking is in Nederland in 2018 gelijk gebleven aan 2017, dat blijkt uit de nieuwe publicatie van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen Food & Biobased. Ten opzichte van het begin van de metingen in 2009 is de...
Jumbo introduceert het concept ‘Brood van Brood’
1 september is de verspillingsvrije week begonnen. Jumbo Supermarkten introduceert deze week met het concept ‘Brood van Brood’. Van retourbrood wordt nieuw, vers dagbrood gebakken. Met deze pilot wil Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan. Ook biedt Jumbo...