In het nieuws
1 miljoen tools verspreid tegen voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling verspreidt met een groot aantal organisaties in de eerste week van september meer dan 1 miljoen gratis tools. Met deze tools kunnen consumenten voedsel van de afvalbak redden. De actie is onderdeel van de Verspillingsvrije...
7 tips om voedselverspilling in organisaties tegen te gaan!
In de huidige crisistijd bleven veel horecaondernemingen, producenten of boeren met onverkochte afzet achter. Door de aardappelbergen, volle vriezers in restaurants en uitpuilende biertanks werd de impact van verspilling meer dan ooit inzichtelijk en tastbaar....
Coop en Too Good To Go redden 150.000 maaltijden van de afvalbak
Sinds oktober 2019 werken Coop Supermarkten en Too Good To Go al samen om voedselverspilling tegen te gaan. Coop sloot zich als eerste supermarkt met landelijke dekking aan bij Too Good To Go. Bijna alle winkels van Coop Supermarkten zijn aangesloten bij het Too Good...
28 september | Première film David Attenborough: A Life On Our Planet
Dit najaar brengt David Attenborough, bekend van Planet Earth en Our Planet, een nieuwe documentairefilm uit, David Attenborough: A Life On Our Planet. De film gaat dieper in op het verkennen van de planeet en het beschermen ervan voor toekomstige generaties. De...
22 september | Eindcongres Food from Food
Op 22 september vindt van 9:30 - 12:00 het digitale eindcongres van het project Food from Food plaats. De afgelopen drie jaar heeft het project veel bedrijven ideeën gebracht om met nevenstromen te gaan werken om nieuwe producten te produceren. Hoewel het project nu...
1 – 7 september | Verspillingsvrije Week 2020
Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan mee met de Verspillingsvrije Week 2020, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Ga van 1-7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen. Meedoen is leuk, makkelijk...
Robin Food, een nieuw leven voor groenteoverschotten
Sinds april wordt er door het Belgische Rikolto en Samenlevingsopbouw gekeken naar manieren waarop voedselverspilling verminderd kan worden. Samen hebben zij het project Robin Food opgezet. Doordat horecagelegenheden moesten sluiten tijdens de coronacrisis waren er...
PBL: Zet influencers in om voedselconsumptie consument te veranderen
De consument is niet alleen zelf in staat om duurzamer en gezonder te eten, dat blijkt uit een nieuwe studie die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) heeft uitgevoerd. Het adviesorgaan adviseert om onder andere influencers in te zetten om consumenten te verleiden...
29 september | International Day of Awareness of Food Loss and Waste
Op 29 september is het de International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor voedselverspilling. De opzet komt vanuit de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN). Het is de bedoeling dat er op deze dag...
Zomerdrankjes redden overschot aan komkommers
Sinds de coronacrisis is er een overschot aan komkommers ontstaan. Door de sluiting van de horeca en evenementen is in mei 40 procent van de komkommers niet verkocht. Een cateringbedrijf in Merelbeke in België test recepturen om die 3.500 ton komkommers van de...
Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen
Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt een verduurzamingsslag te maken op het gebied van voedselverpakkingen....
Startup IntelligentFood maakt systeem om reststromen te volgen
De Rotterdamse startup IntelligentFood hergebruikt voedsel uit reststromen om nieuw voedsel te maken. Dit doen ze samen met studenten en foodprofessionals. Een nieuw project van de startup heeft te maken met deze reststromen. IntelligentFood heeft financiering...
MBO Challenge Voedselverspilling 2020
Ook in 2020 wordt er weer een nieuwe MBO Challenge Voedselverspilling georganiseerd. Tijdens deze challenge pakken verschillende teams vraagstukken aan over voedselverspilling, en proberen hiervoor een creatieve oplossing te vinden. De challenge De studenten...
Nieuwe elektronische appel vermindert voedselverspilling
Een nieuwe elektronische appel helpt tijdens het vervoeren van groenten en fruit met het verminderen van voedselverspilling. Door de elektronische appel tussen de andere appels te plaatsen in het krat tijdens het vervoeren kunnen er verschillende dingen worden...
Orangecello: likeur gemaakt van sinaasappelschillen
Drie Amsterdamse studenten bedachten om etensresten een tweede leven te geven. Vaak belanden voedselresten na het koken in vuilnisbak. Daarom zijn de studenten een startup begonnen, waarbij ze van sinaasappelschillen orangecello maken: een limoncello van sinaasappel....
AI prullenbak zorgt voor minder voedselverspilling
Een Zwitserse start-up helpt ondernemingen met het meten van hun voedselverspilling. Om dingen te verbeteren moeten we ze immers vaak kunnen meten. Het bedrijf Kitro heeft een AI prullenbak ontworpen die meet hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op deze manier krijgen...
Spaarne Gasthuis vermindert voedselverspilling
Bij het Spaarne Gasthuis wordt er op allerlei verschillende manieren gestreden tegen voedselverspilling. Zo wordt er onder anderen eten gekweekt in de eigen moestuin en eten ‘geprint’ met een 3D-printer. “Duurzaamheid gaat vooral om het maken van duurzame keuzes” is...
1 september | Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag valt op de eerste dinsdag van september. Op deze dag worden er meerdere duurzame ideeën en initiatieven besproken in de politiek in Den Haag. De voornaamste gebeurtenis is het in ontvangst nemen van de Duurzame Dinsdag-koffer. Dit wordt gedaan door...
Boerproeverij-boxen tegen voedselverspilling
Door het coronavirus is de vraag naar de producten van Nederlandse veehouders door de horeca sterk gedaald. De koelvrieshuizen waar het voedsel wordt bewaard beginnen vol te raken waardoor het weggegooid dreigt te worden. Diervoerspecialist Trouw Nutrition vond het de...
Britse supermarkt Iceland vermindert voedselverspilling met 2.500 ton
Supermarkt Iceland gevestigd in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen twee jaar ongeveer 2.500 ton voedsel bespaard. Retailer Iceland legt uit dat ze sinds begin 2018 hun voedselverspilling met bijna een kwart hebben teruggebracht. Door beproefde methoden te...