In het nieuws; Algemeen
Ondernemen in coronatijd: van voedselpakket naar lokale supermarkt
UTRECHT - Een foodwinkel openen in coronatijd, je moet het maar durven. Toch doen ondernemers Mart en Daan het. Wat begon als een pakket om voedsel direct aan de consument te leveren, is uitgemond in een pop-up store met een breed aanbod aan lokale, Utrechtse...
Circular Food Centre: wereldwijd voorbeeld in de strijd tegen voedselverspilling
In 2021 gaat in de gemeente Meierijstad het Circular Food Center openen. Dit is een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling. Het centrum moet wereldwijd het voorbeeld worden voor het tegengaan van voedselverspilling. Jaarlijks 1...
1 – 6 februari | Week van de Circulaire Economie
In de week van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari vindt de landelijke Week van de Circulaire Economie plaats. Dit (digitale) evenement wordt georganiseerd door ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen die andere professionals meenemen in de circulaire...
1 februari | Virtuele Horecava
Horecava is al 65 jaar de plek voor vakmensen in de wereld van eten, drinken en buitenhuis slapen. Door de toenemende coronamaatregelen heeft de Horecava besloten om in 2021 virtueel plaats te vinden, onder de naam Horecava Limited. Carlijn Groen, Director Food...
Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling
Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek werd gekeken naar hoe consumenten keuzes maken...
Duurzame verpakking steeds belangrijker voor consument
Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame verpakking bij de aankoop van groenten en fruit. Bijna een derde van de Nederlandse klanten zou hier meer voor willen betalen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro. Tegelijkertijd willen de consumenten...
PLUS intensiveert samenwerking met Too Good To Go
PLUS zet zich in om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat begint met bewust inkopen waardoor de supermarktketen zo min mogelijk voedsel weggooit. Blijven er toch producten over dan zoekt PLUS actief naar alternatieven. De samenwerking met Too Good To Go is daar...
Boete voor restjes in China
President Xi Jinping van China heeft besloten om de strijd tegen voedselverspilling een stapje verder te nemen. Onder zijn campagne ‘Operatie Leeg Bord’ worden bedrijven die voedselverspilling promoten of faciliteren mogelijk beboet. Hetzelfde geldt voor mensen die in...
Consumenten positief over houdbaarheidsindicator
Onder consumenten blijkt een positieve houding te heersen over een slimme houdbaarsheidsindicator die op producten in maaltijdboxen zit. Wageningen Food & Biobased Research concludeert dit na hun onderzoek onder zo’n 1.500 klanten van HelloFresh. De...
Google’s nieuwe software tegen voedselverspilling
Google heeft in samenwerking met chef’s, supermarkten en telers een software tegen voedselverspilling gecreëerd. Deze software zorgt ervoor dat overgebleven voedsel zo snel mogelijk en zo slim mogelijk herverdeeld wordt over plekken waar het wél nodig is. Ook kijkt de...
Een groene kerst met de granola van SUNT
Een witte kerst zit er dit jaar helaas niet in, net als veel van de voorgaande jaren. De Amsterdamse startup SUNT vindt dat we ons dit jaar dan maar in moeten zetten voor een groene kerst. In december wordt er nog steeds elk jaar voor miljoenen aan voedsel verspild....
Kromkommer lespakket voor scholen: ‘Red de Krommies!’
Van al het groente en fruit wordt er rond de 10% verspild omdat het krom of niet mooi genoeg is. Met de smaak van deze groenten en vruchten is echter niks aan de hand. De onderneming Kromkommer heeft daarom een lespakket opgezet voor scholen. Hierdoor wordt aan...
Kromme groente en fruit in EU-schoolfruitprogramma vanaf 2021
Vanaf 2021 wordt er in het EU-schoolfruitprogramma ook krom schoolfruit opgenomen. Hieronder vallen fruit, maar ook groenten, die normaal gesproken weggegooid worden alleen omdat ze er een beetje krom of anders uit zien. De groenten en fruit zijn verder nog helemaal...
Brave New Food: platform voor startups met voedselverspilling oplossingen
Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en...
VeggiHap: Groene bananen in pasta tegen voedselverspilling
De Rotterdamse startup VeggiHap maakt pasta die voor de helft uit afgedankte groenten of groene bananen bestaat. “Pasta is de koning van de snelle maaltijden”, aldus Sean Patrick, oprichter van het bedrijf. Wat uniek is aan de pasta van VeggiHap is het juiste...
Milieuvriendelijke ecoschoenen van onder andere ananasschil
In Nieuw-Zeeland heeft de startup YY Nation een nieuwe collectie ecoschoenen opgezet. De schoenen zijn van bijzondere materialen gemaakt, namelijk ananasschil, bamboe en suikerriet o.a. De schoenen van het in Wellington gevestigde YY Nation zijn bedoeld om in de...
Bewaaradvies Tool helpt appel- en perentelers
Wageningen Food & Biobased Research heeft een bewaaradvies tool ontworpen om telers van appels en peren te helpen met het instellen van bewaarcondities van deze vruchten. Door dit bewaaradvies kan voedselverspilling worden teruggedrongen. Bewaaradvies Tool...
17 november | Webinar reststromen verwaarden
Binnenkort organiseren Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Sustainable Food Initiative een webinar voor bedrijven over de mogelijkheden bij het verwerken van reststromen. Dit doen zij samen met de Topsector Agri & Food en Food Tech Brainport. In de...
Startup BestelBewuster pakt verspilling in catering aan met nieuwe tool
De startup BestelBewuster heeft recent een gratis instapversie van hun dienst uitgebracht. Deze is bedoeld om het makkelijker te maken voor cateraars om voedselverspilling tegen te gaan in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit doet BestelBewuster met behulp van hun zelf...
Emirates catering strijdt tegen voedselverspilling
De Emirates Flights Catering (EKFC) is een van de grootste op het gebied voor luchtvaartmaatschappijen. Zij hebben laten weten hun voedselverspilling met 35% te gaan verminderen. Dit geldt voor hun centrale activiteiten in Dubai. Samen met het bedrijf Winnow gaan zij...
Gemaksvoeding tegen voedselverspilling
Wereldwijd wordt er een derde van al het voedsel voor mensen in de prullenbak gegooid. Consumenten zijn hierin de grootste boosdoeners. Marit Luiting-Drijfhout, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht het consumentengedrag bij aankoop van voedsel....
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Too Good To Go komt met magazine over voedselverspilling: Eetlust
Too Good To Go lanceert een magazine in het teken van voedselverspilling tegengaan, genaamd Eetlust. Jaarlijks wordt er door Nederlanders nog steeds zo’n 34 kilo per persoon aan eetbaar voedsel weggegooid. Hier wil Too Good To Go verandering in brengen, voornamelijk...
12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween
Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd...
Goudeerlijk Vers Ingevroren brood pakt voedselverspilling aan
Eind 2019 introduceerde MVO Nederland een project samen met supermarktondernemer George Verberne van Jumbo en ondernemer-bakker Johan Pater onder de naam ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ om verspilling van brood te verminderen. Dit brood is na het bakken meteen...
Voedselverspilling tegengaan met kerstpakketten
Rond de feestdagen zijn er veel bedrijven die hun medewerkers in het zonnetje zetten door middel van een kerstpakket. Zeker dit jaar is dit voor sommige bedrijven extra belangrijk, maar door de COVID-19 crisis ook een stukje anders. Het nieuwe initiatief...
De rol die blockchain kan spelen in het verminderen van voedselverspilling
Wereldwijd wordt 1/3e van al het voedsel verspild. Aan de andere kant lijden volgens de World Health Organization (WHO) 690 miljoen mensen honger. Volgens de laatste schattingen zouden er door Corona tot wel 132 miljoen bij kunnen komen dit jaar. Aan de ene kant...
Duitse bioteler ontwikkelt duurzame verpakkingsoplossing
Fabrikant van verpakkingen en papier, Mondi, heeft samen met de Beierse bioteler BIOhof Kirchweidach een duurzame verpakkingsoplossing ontwikkelt. De plastic verpakking van 500 gram tomaten van Penny-supermarkten wordt vervangen door een kartonnen verpakking. ...
Nieuwe SavrPak sticker verhoogd houdbaarheid
De nieuwe SavrPak sticker voorkomt vochtvorming in de verpakkingen van voedsel en afhaalmaaltijden. Door deze vochtvorming aan te pakken zullen de producten minder snel bederven, waarmee voedselverspilling wordt voorkomen. De start van dit project was tijdens de...
Gezonde snack gemaakt van misvormde bloemkool
Lelijke, misvormde groenten worden omgetoverd tot nieuwe gezonde chips. Zeven jaar geleden werden deze buitenbeentjes afgeschreven vanwege hun uiterlijk. Steeds meer boeren en retailers doen hun best om hier verandering in te brengen om zo minder voedsel te...
De Earthshot Prize: No waste vormt een belangrijk onderdeel van de meest ambitieuze milieudoelstellingen in de geschiedenis
Op donderdag 8 september 2020 lanceerde de Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge de Earthshot Prize. Deze nieuwe wereldwijde beloningsregeling, geïnspireerd door de Moonshot van president John F. Kennedy, probeert een aantal van de wereld's grootste...
13-14 oktober | Foodvalley Summit
Op 13 en 14 oktober vindt dit jaar online de Foodvalley summit plaats. Het centrale thema van het evenement is ‘Shaping the future food systems together’, het samen vormen van de voedselsystemen van de toekomst. Het wordt een interactief, live-broadcast evenement,...
40 miljoen investeren in de circulaire economie
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft besloten een flink bedrag te investeren in het opschalen en versnellen van de circulaire economie in Nederland. Voor dit doel wordt er voor de periode 2021 tot en met 2024 maar liefst 40 miljoen euro vrijgemaakt. Onder...
DekaMarkt start met verkoop brood van één dag oud
Vanaf 14 september 2020 worden er bij twee filialen van DekaMarkt brood van één dag oud verkocht. Wanneer deze pilot succesvol verloopt wil DekaMarkt dit uitrollen naar alle vestigingen. In deze pilot van de zogeheten Brood Box, worden verschillende...
Lidl verkoopt producten die THT bereiken tegen bodemprijzen. Maar ze zijn niet de eerste…
Lidl heeft recentelijk bekendgemaakt producten zoals kaas, brood en melk die de uiterste verkoopdatum hebben bereikt, te gaan verkopen voor €0,25, dat meldt Samen tegen voedselverspilling. Consumenten kunnen de afgeprijsde artikelen herkennen aan de ‘Verspil mij...
07 oktober | Changemakers in Retail
Op 07 oktober vindt het event Changemakers in Retail plaats. Het draait hier allemaal om het bezig houden met belangrijke dingen zoals klimaatverandering, terwijl je voor je eigen bedrijf ook winst maakt. De wereld om ons heen is een belangrijk thema tijdens dit...
SUNT pakt bananenverspilling in Nederlandse havens aan
Eten volgens het “nieuwe normaal” betekent gelukkig niet dat we nooit meer buiten de deur kunnen eten. Wat het wel betekent is dat voedsel verspillen niet langer normaal is. De wereld is klaar voor een nieuwe aanpak. Want volgens start-up SUNT is die verspilling...
China lanceert campagne tegen voedselverspilling
China heeft een nieuwe campagne tegen voedselverspilling opgezet. Dit is gebeurd nadat de Chinese president Xi Jinping hierop aandrong. Hij noemde de aantallen voedsel die verspild werden schokkend en verontrustend. Ook de COVID-19 crisis en zware overstromingen...
Voedselverspilling Nederlanders niet gedaald in 2018
De voedselverspilling per hoofd van de bevolking is in Nederland in 2018 gelijk gebleven aan 2017, dat blijkt uit de nieuwe publicatie van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen Food & Biobased. Ten opzichte van het begin van de metingen in 2009 is de...
Jumbo introduceert het concept ‘Brood van Brood’
1 september is de verspillingsvrije week begonnen. Jumbo Supermarkten introduceert deze week met het concept ‘Brood van Brood’. Van retourbrood wordt nieuw, vers dagbrood gebakken. Met deze pilot wil Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan. Ook biedt Jumbo...
1 miljoen tools verspreid tegen voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling verspreidt met een groot aantal organisaties in de eerste week van september meer dan 1 miljoen gratis tools. Met deze tools kunnen consumenten voedsel van de afvalbak redden. De actie is onderdeel van de Verspillingsvrije...
7 tips om voedselverspilling in organisaties tegen te gaan!
In de huidige crisistijd bleven veel horecaondernemingen, producenten of boeren met onverkochte afzet achter. Door de aardappelbergen, volle vriezers in restaurants en uitpuilende biertanks werd de impact van verspilling meer dan ooit inzichtelijk en tastbaar....
Coop en Too Good To Go redden 150.000 maaltijden van de afvalbak
Sinds oktober 2019 werken Coop Supermarkten en Too Good To Go al samen om voedselverspilling tegen te gaan. Coop sloot zich als eerste supermarkt met landelijke dekking aan bij Too Good To Go. Bijna alle winkels van Coop Supermarkten zijn aangesloten bij het Too Good...
28 september | Première film David Attenborough: A Life On Our Planet
Dit najaar brengt David Attenborough, bekend van Planet Earth en Our Planet, een nieuwe documentairefilm uit, David Attenborough: A Life On Our Planet. De film gaat dieper in op het verkennen van de planeet en het beschermen ervan voor toekomstige generaties. De...
22 september | Eindcongres Food from Food
Op 22 september vindt van 9:30 - 12:00 het digitale eindcongres van het project Food from Food plaats. De afgelopen drie jaar heeft het project veel bedrijven ideeën gebracht om met nevenstromen te gaan werken om nieuwe producten te produceren. Hoewel het project nu...
1 – 7 september | Verspillingsvrije Week 2020
Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan mee met de Verspillingsvrije Week 2020, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Ga van 1-7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen. Meedoen is leuk, makkelijk...
Robin Food, een nieuw leven voor groenteoverschotten
Sinds april wordt er door het Belgische Rikolto en Samenlevingsopbouw gekeken naar manieren waarop voedselverspilling verminderd kan worden. Samen hebben zij het project Robin Food opgezet. Doordat horecagelegenheden moesten sluiten tijdens de coronacrisis waren er...
PBL: Zet influencers in om voedselconsumptie consument te veranderen
De consument is niet alleen zelf in staat om duurzamer en gezonder te eten, dat blijkt uit een nieuwe studie die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) heeft uitgevoerd. Het adviesorgaan adviseert om onder andere influencers in te zetten om consumenten te verleiden...
29 september | International Day of Awareness of Food Loss and Waste
Op 29 september is het de International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor voedselverspilling. De opzet komt vanuit de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN). Het is de bedoeling dat er op deze dag...
Zomerdrankjes redden overschot aan komkommers
Sinds de coronacrisis is er een overschot aan komkommers ontstaan. Door de sluiting van de horeca en evenementen is in mei 40 procent van de komkommers niet verkocht. Een cateringbedrijf in Merelbeke in België test recepturen om die 3.500 ton komkommers van de...
Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen
Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt een verduurzamingsslag te maken op het gebied van voedselverpakkingen....
Startup IntelligentFood maakt systeem om reststromen te volgen
De Rotterdamse startup IntelligentFood hergebruikt voedsel uit reststromen om nieuw voedsel te maken. Dit doen ze samen met studenten en foodprofessionals. Een nieuw project van de startup heeft te maken met deze reststromen. IntelligentFood heeft financiering...
MBO Challenge Voedselverspilling 2020
Ook in 2020 wordt er weer een nieuwe MBO Challenge Voedselverspilling georganiseerd. Tijdens deze challenge pakken verschillende teams vraagstukken aan over voedselverspilling, en proberen hiervoor een creatieve oplossing te vinden. De challenge De studenten...
Nieuwe elektronische appel vermindert voedselverspilling
Een nieuwe elektronische appel helpt tijdens het vervoeren van groenten en fruit met het verminderen van voedselverspilling. Door de elektronische appel tussen de andere appels te plaatsen in het krat tijdens het vervoeren kunnen er verschillende dingen worden...
Orangecello: likeur gemaakt van sinaasappelschillen
Drie Amsterdamse studenten bedachten om etensresten een tweede leven te geven. Vaak belanden voedselresten na het koken in vuilnisbak. Daarom zijn de studenten een startup begonnen, waarbij ze van sinaasappelschillen orangecello maken: een limoncello van sinaasappel....
AI prullenbak zorgt voor minder voedselverspilling
Een Zwitserse start-up helpt ondernemingen met het meten van hun voedselverspilling. Om dingen te verbeteren moeten we ze immers vaak kunnen meten. Het bedrijf Kitro heeft een AI prullenbak ontworpen die meet hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op deze manier krijgen...
Spaarne Gasthuis vermindert voedselverspilling
Bij het Spaarne Gasthuis wordt er op allerlei verschillende manieren gestreden tegen voedselverspilling. Zo wordt er onder anderen eten gekweekt in de eigen moestuin en eten ‘geprint’ met een 3D-printer. “Duurzaamheid gaat vooral om het maken van duurzame keuzes” is...
1 september | Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag valt op de eerste dinsdag van september. Op deze dag worden er meerdere duurzame ideeën en initiatieven besproken in de politiek in Den Haag. De voornaamste gebeurtenis is het in ontvangst nemen van de Duurzame Dinsdag-koffer. Dit wordt gedaan door...
Boerproeverij-boxen tegen voedselverspilling
Door het coronavirus is de vraag naar de producten van Nederlandse veehouders door de horeca sterk gedaald. De koelvrieshuizen waar het voedsel wordt bewaard beginnen vol te raken waardoor het weggegooid dreigt te worden. Diervoerspecialist Trouw Nutrition vond het de...
Britse supermarkt Iceland vermindert voedselverspilling met 2.500 ton
Supermarkt Iceland gevestigd in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen twee jaar ongeveer 2.500 ton voedsel bespaard. Retailer Iceland legt uit dat ze sinds begin 2018 hun voedselverspilling met bijna een kwart hebben teruggebracht. Door beproefde methoden te...
01 – 07 september | Verspillingsvrije Week
Tijdens de Verspillingsvrije Week 2020 van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling wordt iedereen uitgedaagd om zo min mogelijk voedsel te verspillen gedurende een week. Deze week wordt opgezet om mensen ervan bewust te maken dat voedselverspilling soms gemakkelijk...
Minder voedselverspilling in Nederland tijdens coronacrisis
Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Dit onderzoek voerden ze uit in samenwerking met het...
9 juli | Matchmakingdag Het Versnellingshuis
Het Versnellingshuis is een bedrijf dat ondernemingen helpt om stappen te zetten in de richting van een circulaire economie. Twee keer per jaar wordt er door hen een matchmakingdag georganiseerd. Deze dagen zijn bedoeld om jouw vraagstuk met betrekking tot een...
Eierschalen en tomaten gebruiken voor duurzame rubber banden
Eierschalen, tomatenschillen en vele andere soorten voedsel die worden weggegooid kunnen worden hergebruikt en omgezet in duurzaam rubber. Dit rubber kan worden gebruikt in banden zoals een tijd geleden is gevonden door onderzoekers. Het materiaal dat normaal...
Roompot en Too Good To Go gaan samenwerking aan
Roompot Vakantieparken is een samenwerking aangegaan met Too Good To Go waardoor er jaarlijks zo’n 20.000 maaltijden gered kunnen worden. Er zijn op dit moment 19 verschillende parken van Roompot die dagelijkse overschotten aanbieden in de app van Too Good To Go. De...
Meer #verspillingsvrij door goed om te gaan met houdbaarheidsdatums
Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. Om nóg meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken...
Provincie Zuid-Holland vermindert voedselverspilling
De provincie Zuid-Holland pakt in zijn geheel voedselverspilling aan door samen te werken met onder andere boeren en tuinders. Om samen tot dit doel te komen wordt er nu een Kwartiermaker Voedselverspilling aangesteld in de provincie. Door middel van communicatie...
Nederlanders verspillen jaarlijks 9.800 kilogram aan grondstoffen per persoon
In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het rapport wat de non-profitorganisatie Circle Economy afgelopen week...
Een groene toekomst na het coronavirus
Op het moment heeft de wereld te maken met het besmettelijke virus genaamd Corona. Naast de nadelige gevolgen voor de economie, krijgt de natuur nu de kans om te herstellen van alle schade die de mensheid heeft aangericht. Het is daarom van belang om deze...
5 juni | World Environment Day
Op 5 juni is het World Environment Day: een dag georganiseerd door de United Nations waarop we jaarlijks met z’n allen proberen iets goeds te doen voor het milieu. Dit jaar staat de dag in het teken van biodiversiteit en wordt het gehost door Colombia in samenwerking...
Lasertechniek bepaalt rijpheid avocado’s
Door een nieuwe techniek kan er tegenwoordig beter bepaald worden wanneer avocado's goed rijp zijn. Op deze manier kan voedselverspilling tot wel 10% worden voorkomen binnen de toeleveringsketen. Ze worden nagekeken door middel van een technologie die ontwikkeld is...
Verduidelijking regelgeving houdbaarheid en start consumentencampagne #Verspillingsvrij
Sinds 2014 geldt voor de vermelding van houdbaarheid op levensmiddelen de EU-wetgeving: op levensmiddelen die zeer bederfelijk zijn en dus na korte tijd een gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren, moet altijd Te Gebruiken Tot staan. De NVWA handhaaft ook op deze...
Verspilling is Verrukkelijk start crowdfunding om te blijven strijden tegen voedselverspilling
Ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. De ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk zijn in 2018 een beweging gestart om zoveel mogelijk eten te redden van de verspilling. Daarom start Verspilling is Verrukkelijk een crowdfunding om...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
Voedselverspilling in UK daalt tijdens lockdown
Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de lockdown. Dit blijkt uit het laatste onderzoek naar voedselgewoonten,...
Inspirerende initiatieven in coronatijd: horeca
Door het advies vanuit het kabinet moeten alle horeca in elk geval tot 1 juni gesloten blijven. Maar de horeca zit niet stil in deze tijd. Ze zijn uit noodzaak veel initiatieven gestart om toch te kunnen blijven draaien in deze moeilijke periode. De mogelijkheden van...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
21% minder voedselverspilling bij koken met maaltijdboxen
Maaltijdbezorger HelloFresh laat in hun duurzaamheidsrapport zien dat huishoudens die gebruik maken van maaltijdboxen over het algemeen 21% minder voedsel verspillen. Dit ten opzichte van huishoudens die boodschappen uit de supermarkt kopen. Hun elektrische bezorging...
22 april | World Earth Day
Vandaag is het World Earth Day. En het is misschien nu een meer relevant thema dan ooit. In de huidige tijd, waarin de kwetsbaarheid van de mens en van de planeet extra zichtbaar is. Daarom is het belangrijk om vandaag extra stil te staan bij hoe vervuiling en...
Bananenbroodmerk SUNT geeft advies om misbaksels te voorkomen
Binnenblijvend Nederland is massaal aan het bakken geslagen. Vooral bananenbrood blijkt uit hashtags en Google Trends cijfers een favoriet. Helaas blijken de baksessies niet altijd geslaagd. Op social media staan vele misbaksels. Hartstikke zonde van de ingrediënten...
Leerlingen van Technasium onderzoeken voedselverspilling
Vorige week zijn zo’n 300 VWO leerlingen van 5 verschillende technasium-scholen gestart met een project waarin het tegengaan van voedselverspilling wordt onderzocht. Ze doen dit voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit is de eerste keer in Nederland dat er zo veel...
Handgel voor zorginstellingen gemaakt van oud bier
Bierbrouwerijen schakelen over naar het produceren van handgel gemaakt van oud bier voor de zorginstellingen. Bij gesloten cafés halen de bierbrouwerijen bier op. Zo wordt nuttig gebruik gemaakt van het product dat niet meer geschikt is voor de verkoop. De horeca in...
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...
Cateraar Hutten verkoopt producten bij supermarkt Coop
Door de coronacrisis wordt alle horeca momenteel zwaar getroffen. Ook cateringbedrijf Hutten moest vele horeca-, event- en cateringlocaties sluiten. Om de productie in beweging te houden werd er gekeken naar distributiekanalen waarmee een samenwerking kon worden...
LTO’s starten campagne Koop Onze Oogst
Door de momenteel lopende coronamaatregelen kunnen veel boeren en kwekers hun afzet niet kwijt. Het leidt tot belemmering van de productie, handel en verkoop van verse producten. Er zijn al veel problemen gemeld frietaardappellen, asperges en aardbeien. Regionale...
20 september | Instock Food Rescue Ride
[dit event was oorspronkelijk gepland voor 14 juni, maar is verplaatst naar 20 september. De informatie wordt ter zijner tijd aanvuld indien nodig] Instock heeft de afgelopen jaren flink wat voedsel gered, en zetten ter ere van de 1-miljoenste kilo een nieuw evenement...
Circulaire food start-ups moeten meer aandacht besteden aan externe omgeving
Uit onderzoek van Bob Massar voor de Universiteit van Utrecht blijkt dat circulaire food-start-ups krachtig zijn in het creëren van innovatieve circulaire businessmodellen, maar moeite hebben met het overkomen van verschillende structurele barrières. In het onderzoek...
Een miljard kilo aan aardappelen kunnen telers nergens meer kwijt
Door het hele land heeft Nederland aardappeltelers met volle schuren. Zij kunnen hun aardappelen nu niet kwijt doordat alle horeca is gesloten in verband met het coronavirus. En dat terwijl Nederland een van de grootste producenten van frietaardappelen is van Europa....
#supportyourlocals: lokale voedselproducenten verkopen voedselboxen
De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg...
‘Authentieke’ presentatie zorgt voor verminderde voedselverspilling
In de voedselindustrie wordt vaak aangenomen dat consumenten liever geen kromme groenten of fruit kopen. Toch blijkt dat er manieren zijn waarop de presentatie van dit soort ‘imperfecte’ groenten en fruit kunnen bijdragen aan een vermindering van de...
Nederlandse supermarkten maken voedselverspilling inzichtelijk
Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, komt niet bij de consument terecht. Dit laat onderzoek zien uitgevoerd door supermarkten, het Centraal Bureau...
Meten van voedselverspilling horeca door slimme weegschaal
In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan voedsel de prullenbak in gegooid. Dit gaat om voedsel wat al bereid is, maar ook onbereid voedsel. De startup Zero foodwaste wil met behulp van slimme camera’s en weegschalen inzicht geven in dit...
2,5 miljoen kilo eten gered door SIRPLUS-supermarkt in Duitsland
In Berlijn zijn de schappen van de supermarkt SIRPLUS enkel gevuld met etenswaren die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het brood van gisteren, of groenten die niet helemaal de perfecte vorm hebben voor normale supermarkten. Het winkelen is...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Belgische startup tegen voedselverspilling haalt nieuw kapitaal binnen
Een Brusselse onderneming genaamd Happy Hours Market koopt overschotten aan voedsel op bij warenhuizen. In drie weken tijd hebben ze maar liefst 140.000 euro opgehaald in de vorm van nieuw kapitaal. Met behulp van dit bedrag wil de onderneming graag uitbreiden; op de...
KleinePorties lanceert restaurant app
De website KleinePorties.nl is een inspiratie- en restaurantplatform gericht op kleine eters. De site groeit snel en daarom is het tijd voor een volgende, innovatieve stap. Op donderdag 6 februari werd de KleinePorties app voor consumenten geïntroduceerd tijdens De...
Voedingscentrum start campagne over voordelen van invriezen
Inwoners van het Drentse dorp Vries hebben vandaag een verrassing op hun deurmat gevonden: een boekje met 'koele stickers' om op hun diepvries te plakken. De stickers maken deel uit van een actie van het Voedingscentrum in de strijd tegen voedselverspilling. Eten...
Circulair ondernemen in de voedingssector: 3 best practices
Van 3 februari tot 7 februari is het de week van de Circulaire Economie. Een week in het teken van het potentieel van circulair ondernemen. In een maatschappij waar veel onnodig wordt weggegooid, is er een omslag in het denken nodig. Circulair ondernemen zorgt ervoor...
Bioprotectie bij verminderen voedselverspilling en plastic gebruik
Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om...